אורן זיו: מבקשי המקלט בישראל

תערוכת יחיד

שבת, 11.11.17, 20:00

שבת, 09.06.18

נגיש

לפרטים נוספים:

046030800

שתפו

אורן זיו: מבקשי המקלט בישראל – המאבק נגד כליאה ללא הגבלה

אורן זיו הוא צלם עיתונות, ממקימי קולקטיב "אקטיבסטילס", שהתגבש לראשונה בשנת 2005 סביב ההפגנות בבילעין נגד בניית גדר ההפרדה. במהלך השנים חברי הקולקטיב סיקרו מאבקים חברתיים ופוליטיים רבים בישראל ובגדה המערבית. הם רואים עצמם כשותפים אקטיביים במאבקים שהם מסקרים ומבצעים את אקט הצילום מתוך תחושה של תמיכה ומעורבות.

ערכם הפוליטי של תצלומי "אקטיבסטילס" נובע לא רק מכך שהם מתעדים את הקהילות המפגינות ואת הפעולות האלימות המופעלות כנגדן. כוחם של הדימויים נגזר גם מהאופן שבו הם מועברים בערוצי תקשורת שונים, באינטרנט וברשתות חברתיות, וכך לוקחים חלק פעיל בהפצת מאבקים פוליטיים. פעילותה של קבוצת "אקטיבסטילס" מצביעה על שינוי משמעותי באפשרותו של הצילום להיות בעל כוח פוליטי וביקורתי בתרבות החזותית הגלובלית. הם אינם מבקשים לייצר דימויים עיתונאיים של קורבנוּת אלא לחשוף מצב של חוסר יציבות קיומית, כתולדה של מדיניות פוליטית. באופן זה תצלומיהם מגלמים קריאה דחופה לפעולה פוליטית.

סדרת התצלומים העוסקת במבקשי המקלט בישראל, שעליה מבוססת התערוכה הנוכחית, נוצרה בעקבות מעורבותו של זיו בתיעוד של מצוקת הפליטים בישראל ובאירופה. היא מתמקדת במאבק נגד הכליאה במתקן חולות שהוקם בנגב, ובו מוחזקים ללא משפט מבקשי מקלט. בשנת 2012 תיעד הצלם את תהליך הגירוש של מבקשי מקלט מדרום סודן חזרה לארצם. בשנת 2013 הצטרף לצעדת המחאה של הפליטים האפריקאים ממתקן הכליאה הפתוח "חולות" לכיוון ירושלים, במחאה על היחס אליהם כפושעים ולא כפליטים המבקשים מקלט וזכויות אדם בסיסיות. זיו תיעד את הפגנות הפליטים ואת יחסם האלים של פקחי ההגירה וכוחות המשטרה שעצרו את המוחים והסיעו אותם חזרה לכלא קציעות. שנה לאחר מכן הצטרף גם לצעדת מחאה של מבקשי מקלט לגבול מצרים, שם הקימו מחנה במטרה למחות על כליאתם ללא הגבלת זמן במתקן "חולות". הצלם בילה יומיים במחנה, עד שהמקום פוּנה על ידי שוטרים ואנשי רשות ההגירה, שהעלו בכוח את מבקשי המקלט על אוטובוסים חזרה למתקן הכליאה.

הסדרה "מבקשי המקלט בישראל" מתארת את מצב הפליטים הלא-חוקיים של ימינו, בהתייחסה לסוגיות של חציית גבולות, זכויות בין-לאומיות, היעדר זכויות והפקר. מטרתו של זיו בסדרה זו לחשוף את הנסיבות של מי שהודרו מהמרחב הפריבילגי שלו. הסדרה מותחת ביקורת נוקבת נגד סטריאוטיפים תקשורתיים וספינים ממשלתיים שמתייחסים לפליטים שברחו מרצח עם כאל לא יותר מאשר פושעים וטרוריסטים.


לאתר התערוכה "אמנות מסוכנת" לחצ/י כאן

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה